Wie is dit weekdier? 

 Wie?

SaM Dichteres is het alter ego van Sandra Elisa Maes (°1971). Ze werkt sinds 25 jaar als journaliste (culinair, toerisme, muziek, nieuws, oorlogsverslaggeving), geheim ghostwriter en klaterend reclamemaker en woont met haar drie kinderen, twee katten, één hond en dertien vissen in het idyllische Maasdorp Vucht. SaM houdt vooral van puurheid en van kwaliteit: van liefhebben, reizen, muziek, yoga, voeding en wijn, ze verafschuwt de hypocrisie in onze maatschappij en ze komt graag op voor de underdog.

Sandra vloeit. Dagelijks inkt ze haar ideeën op scherm. Jij vraagt. Zij draait de letters en de beelden om en om. Of ze zet haar vijfkoppig freelance team intuïtief op de juiste weg. Ze prefereert het woord 'ambacht' als het over de teksten, de fotografie of de layout van hun ambachtelijke boeken, brochures, websites, scenario's gaat... voor haar UITGEVERIJ hetVERHAAL (www.hetverhaal.be) BVBA SAMANUNGA staat net in de startblokken. Een creatief strange-poet-punks-collectief van internationaal bekende journalisten/ghostwriters uit USA, Faro, Denemarken,...(www.samanungastories.com)

Zintuiglijke prikkels die door haar hersenschors en aderen gieren, zet ze als DICHTERES om in diepgaande eigenzinnigheid. Hierbij diept ze uit impressies die in haar hart gegrift en gesprekken die in haar geheugen gebeiteld bleven na pakweg 1000 JOURNALISTIEKE reportages (krant en TV) tussen en met daklozen, politici, oorlogsslachtoffers, daders, kunstenaars, bedrijfsleiders, prostituees, professoren, de man in de straat én zijn kinderen...(www.sandramaes.be)  

Begin 2016 verscheen haar derde dichtbundel HET MOEDERSCHIP, die ze uitbracht nadat de debuutbundel  'OERDRANG'  in 2014 een van de best verkopende dichtbundels in Vlaanderen bleek, waarvoor ze genomineerd werd als "woordkunstenares". Haar kinderpoëziebundeltje  KHOUT VAN JOU (voor vlegels van 9 t.e.m. 99) verkoopt enorm op de Nederlandse markt (derde druk). Haar boeken zijn te koop in alle boekhandels of bol.com. Haar werk is vertaald in het Frans, Engels, Russisch, Turks, Latijn, dialect. Ze treedt vaak op als performer en dichteres, op 25 oktober zelfs voor de Belgische Koning  en Koningin als Haspengouws fruitdichter 2016-2017.

Als COPYWRITER/HOOFDREDACTEUR ontsproten nationale campagnes zoals de BUZZY PAZZ, De Reportersgidsen, de Haspengouwse Kastelenfolders, de Maaslandse fietsroutescenario's (in app), de GAULT& MILLAU Limburg City Guide (als gediplomeerd kok, wijnkenner, eindredacteur, gastronomisch journalist) aan haar geest. Daarnaast geeft ze smaak- en etiquetteles aan kinderen, schrijft ze boeken voor bedrijfsleiders die ze snel begrijpt.

Of ze treedt op als performer: SaM geeft regelmatig lezingen in scholen of bij vrouwen- of literatuurverenigingen, bibliotheken en organisaties over haar dichtbundels die veel gevoelsfragmenten bevatten van haar beroepsleven als journaliste ( kansarmoede, oorlog, muziek, reizen als culinair). Ze draagt haar gedichten ook voor op podia en is nu ook te boeken met of zonder muzikanten voor grote evenementen. Niet voor niets haalde ze grote onderscheiding voor de afstudeerrichting 'Voordracht & Repertoire' in juni 2017. Meer info: info@hetverhaal.be