Genomineerd als woordkunstenares door Marnixring Limburg

 

Burgemeester Frieda Brepoels van Bilzen reikt op 15 november 2015 om 14.30 uur de Prijs Marnixring Limburg 2015 uit in zaal Concordia in Bilzen.

De Marnixring is een Internationale, vooral Vlaamse, serviceclub die ijvert voor de bevordering van de Nederlandse taal en cultuur. Zij heeft twee afdelingen in Limburg.

De driejaarlijkse prijs gaat naar een persoon of organisatie uit één der beide Limburgen of met activiteiten in die provincies, die zich verdienstelijk maakt in onze taal- en cultuurgemeenschap. Hieraan is een geldprijs of een kunstwerk ter waarde van 1.000 EUR verbonden.

Voor de prijs zijn dit jaar genomineerd:

Wim Lemmens uit Maaseik, historicus, auteur van een boek over het standbeeld van Jan en Hubert van Eyck in Maaseik.

Hij sprong in het oog om genomineerd te worden omdat hij als jonge historicus, met onderzoeksterrein vooral bij de liberale bewegingen in het vroeg negentiende-eeuwse België, de gelegenheid aangreep om deze periode in Maaseik tot in alle details te beschrijven bij gelegenheid van het Van Eyckjaar. Het werd een politiek-culturele studie van zijn stad waarin de problematische wordingsgeschiedenis van het monument van de gebroeders Van Eyck centraal staat.

Sandra Maes uit Vucht (Maasmechelen), dichteres, journaliste en woordkunstenares.

Zij verdiende een nominatie omdat ze de Nederlandse taal meesterlijk beheerst, in schrijven en spreken. Ze is jong en draagt haar liefde voor taal creatief uit, ook voor jongeren. Ze doet dat niet alleen als journaliste en reclamemaker maar ook als dichteres en in haar publieke optreden.

Stijn Moekaars uit Bilzen, theatermaker, auteur van musicals en  jeugdboeken.

Hij is genomineerd omwille van zijn rijkelijk gevarieerd oeuvre, vooral bestemd voor jonge kinderen in verhalen, boeken, theaterstukken, poëzie en muziek. Zijn woordrijk en beeldend taalgebruik is harmonieus, pittig en sprankelend eenvoudig. Hij en zijn gitaar zijn onafscheidelijk en muziek krijgt, in een schat aan composities, een speciale rol in zijn werk.

Namens

Marnixring Limburg Herkenrode en

Marnixring Land van Loon – Nieuw Eyck

 

Willy Leenders

Tel. 011 72 04 47

willy.leenders@pandora.be